Vår honung

Skörden och slungning

Vår honung tas om hand mycket varsamt. Samma dag den skördas, avtäcks och slungas den. Vi använder ingen värme för att få honungen passera silarna lättare.

När honungen kommer ur slungan (bakgrund) rinner den genom en finsil för att få bort vaxpartiklarna. Ut ur sil kärlen kommer den rena honungen.

Denna honung kan du köpa direkt efter slungningen som Nyslungad Honung hos oss. Den är flytande och väldigt aromatisk samt innehåller många nyttoämnen.

Nyslungad honung

 

Nyslungad eller krämig

Nyslungad honung börjar av sig själv efter en viss tid att kristallisera. Det är en helt naturligt process och beror på blommorna bina flugit till. Nästan all svensk honung förutom ljunghonung börjar kristallisera efter några veckor. Om någon svensk honung inte gör det, borde man vara på sin vakt:
Antingen är det en viss sort (Akacia m.m.) eller vad är mer sannolik när man köper i butiken är att honungen värmdes, vilket förstör en hel del av dess goda ämnen. Detta borde stå på etiketten.

Nyslungad honung kan du spara rätt som den är i frysen. Då tappar den lite smak, men förblir i flera månader flytande.

Eftersom många inte gillar den sandiga konsistensen av kristalliserat honung, så rör vi den nyslungade honungen på ett visst sätt och tappar den så snart som möjligt, utan mellanlagring, på burken. Genom att undvika mellanlagring bevaras så många goda smakämnen som möjligt.

Genom detta förfarande kan vi erbjuda en honung med mycket god smak i, som har en fin krämig konsistens.